Kupując przetworzone produkty, skazujemy swoje organizmy na reakcje łańcuchowe i schorzenia. Według dietetyczki Bożeny Kropki (w książce „Pokonaj alergię”) zjadamy ok. 6 kg dodatków do żywności (emulgatorów, konserwantów, stabilizatorów, barwników) rocznie. To niszczy układ odpornościowy, prowadzi do nieprawidłowych reakcji organizmu na pokarm (alergii pokarmowych, pseudoalergii bądź nietolerancji pokarmowych), otyłości i chorób autoimmunologicznych, m.in. hashimoto.
Świadomi tych zagrożeń zainicjowaliśmy ideę stworzenia listy uczciwych lokalnych wytwórców, przetwórców, rolników, przedsiębiorców, drobnych knajpek, klubokawiarni, restauracji w całej Polsce (i nie tylko).
Ale ten pomysł możemy zrealizować tylko z Wami. Jeśli sprawdziliście miejsca bezpiecznego dobrego smaku, prosimy, dzielcie się tą wiedzą z nami.
Przesyłajcie informacje na adresy:
lub malgorzata.hnat@domenasmaku.pl
My je sprawdzimy i umieścimy na naszej Mapie dobrego smaku.