Babka drożdżowa, ale bez jajek i glutenu. Nie sądziłam, że się uda, a jednak wyszła wyśmienita. Jedynym składnikiem, który występuje zamiast cukru, jest syrop klonowy. Smutna wiadomość jest taka, że nie poleca się go cukrzykom, ponieważ ma całkiem pokaźny IG (65), osobom otyłym i odchudzającym się, tym na diecie bezcukrowej i zmagającym się z candidą. Ani kawałeczka nie dostaną też przestrzegający AIP (protokołu autoimmunologicznego). Dobra wiadomość brzmi: 100 g naturalnego syropu klonowego oprócz 270 kcal i sacharozy (52-75%, dlatego umiar w spożyciu go wskazany), w równym stopniu dostarcza również organizmowi przeciwutleniacze, minerały, czyli mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo i selen, oraz niektóre witaminy z grupy B. Kluczowa jest w nim ilość manganu i witaminy B2 (ryboflawiny).
Dlatego jeśli możecie, spróbujcie choć trochę zdrowej babki wielkanocnej. Nawet jeśli niewskazana jest dla chorych na hashimoto zielona herbata matcha w proszku, dodana do ciasta zamiast cukru pudru Was nie zabije.Szybko i ciekawie oraz zdrowo. Nowy smak na Was czeka.
4 łyżki oleju kokosowego rafinowanego do wysmarowania formy
2 garście grubo zmielonej mąki gryczanej do wysypania formy
Płynne i przyprawy:
1 duży ugotowany batat
7 łyżek syropu klonowego
2/3 szklanki mleka kokosowego
Sól himalajska do smaku
1 laska wanilii
Sypkie:
375 g mąki jaglanej (polecamy zmielić ją samodzielnie w specjalnym młynku do mąki)
8 g suszonych drożdży
Opcjonalnie:
4 łyżki oleju z orzechów włoskich
Do posypania:
Sproszkowana zielona herbata matcha
Maczanka zamiast lukru:
Sok z 1/2 cytryny
10 łyżek miodu np. akacjowego
3 łyżeczki zielonej sproszkowanej herbaty
Czas przygotowania: 2,5 godziny (w tym 90 minut na wyrośnięcie ciasta + pieczenie 40 minut)
Wykonanie:
Formę z kominem (ona jest najbardziej efektowna) smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy mąką gryczaną. Włączamy piec na 50 stopni Celsjusza, by móc w nim garować drożdżowe surowe ciasto. W tym czasie wszystkie płynne składniki z przyprawami (w tym z wydrążonymi nasionkami wanilii) miksujemy w blenderze. Mąkę w misce mieszamy z drożdżami suszonymi. Sypkie składniki łączymy z mokrymi i wyrabiamy drewnianą łyżką ręcznie lub hakami w mikserze przez 20 minut. Nakrywamy miskę ściereczką lnianą, wstawiamy do letniego pieca na godzinę. Po wyjęciu mieszamy, przekładamy do formy do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
Piec rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu uchylamy na 10 minut drzwi pieca, następnie wyciągamy ciasto. Musi odpocząć i ostygnąć w formie. Obkrawamy drewnianym nożykiem do masła brzegi formy i wyjmujemy babkę.
Choć to drożdżowe ciasto, przygotujcie się, że nie będzie tak puszyste jak pszenne, nie zawiera tez jajek. Ale w smaku nawet prześciga to tradycyjne i ma pomarańczowy kolor.
Letnią babę oprószamy obficie sproszkowaną matchą. Możecie też zrobić maczankę. Nie każdy za nią szaleje. Ja uwielbiam z nią jeść wielkanocną bezglutenową babę. Zagotowujemy w garnuszku sok z 1/2 cytryny, dodajemy miód i herbatę. Mieszamy. Maczankę po wystudzeniu trzymam w lodówce.
Smacznego!
Korzystałam z portalu:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/syrop-klonowy-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie_43643.html
Brak komentarzy til "Zielona babka jaglano-batatowa"