Przepisów na bezglutenowy biszkopt znajdziecie w sieci sporo. Wszystko zależy od tego, do czego go potrzebujecie. Bezglutenowy biszkopt do tiramisu – bez cukru i mleka, na mące bezglutenowej, którą samodzielnie przygotujecie w domu, jest dość zwarty, cięższy niż leciutki Biszkopt bez glutenu z mąką ryżową do tortu. W diecie w hashimoto, ale przede wszystkim w zdrowym odżywianiu najważniejsza zasada to nie używać gotowych koncentratów mąki bezglutenowej, a tym samym sztucznych dodatków do żywności, barwników spożywczych i konserwantów w nich zawartych.
Oznaczenie przekreślonego kłoska nie zwalnia nas z czytania etykiet i śledzenia składu żywności bezglutenowej. Zwłaszcza że często bezglutenowe gotowe produkty spożywcze bardziej szkodzą niż glutenowe. Dlaczego? Jako przykład niech posłuży mix czy koncentrat mąki bezglutenowej Balviten lub Schär [za https://www.facetikuchnia.com.pl/bezglutenowe-nie-znaczy-zdrowe-facet-na-tropie-xv/].Składniki mixu mąki bezglutenowej
Zazwyczaj to: substancje zagęszczające, tj. guma guar i E646, dekstroza, a w najgorszym przypadku glukoza, substancje spulchniające, np. wodorowęglan sodu, emulgatory, regulator kwasowości E575. Do tego w ogromnej ilości mąka kukurydziana, której w diecie w hashimoto trzeba unikać, bo jest GMO, i skrobia pszenna bezglutenowa. No i cóż, że upieczemy z tego domowe ciasto czy chleb? To tak jakbyśmy zjedli baton Snickers.
Najlepiej unikać w ogóle gotowych produktów spożywczych bezglutenowych.
Żywność wysoko przetworzona zawiera:
- utwardzone tłuszcze roślinne,
- substancje zagęszczające,
- substancje stabilizujące,
- substancje słodzące (cukier, słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy),
- wzmacniacze smaku (np. glutaminian sodu).
Wafle ryżowe, płatki kukurydziane, czekoladowe płatki rzucane dzieciom na mleko, bezglutenowe ciasta w proszku, ciastka bezglutenowe – ostemplowane etykietkami „bez glutenu, bez mleka, bez laktozy” – więcej wyrządzają nam szkody niż pożytku.
Dlatego w nowy rok wejdźmy uczciwie zrobionym od A do Z tiramisu. Sami robimy mieszankę mąki bezglutenowej, sami pieczemy bezglutenowy biszkopt, przyrządzamy krem bez mleka i serka mascarpone. Satysfakcja i niepowtarzalny smak gwarantowane. Ciasto zgodne z zasadami zdrowego odżywiania? To możliwe przy odrobinie dobrej woli.
Składniki na małą tortownicę o śr. 24 cm:
Domowy mix mąki bezglutenowej:
po 1/4 szklanki mąki z ciemnego ryżu, gryczanej, kukurydzianej ekologicznej i skrobi ziemniaczanej
7 żółtek
4 białka
1/2 szklanki stewii lub ksylitolu
1/3 szklanki domowego mixu mąki bezglutenowej (resztę mieszanki można przechować w papierowej torebce do następnego razu)
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
Nierafinowany olej kokosowy do wysmarowania tortownicy
Grubo zmielona mąka gryczana do wysypania tortownicy
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wykonanie:
Mieszamy wszystkie sypkie składniki. Tortownicę smarujemy obficie nierafinowanym olejem kokosowym i wysypujemy mąką gryczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy stewię po 1 łyżce, cały czas ubijamy. Piana musi być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca. Dodajemy do niej ostrożnie po żółtku, za każdym razem ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek ubijamy jeszcze 4 minuty. Ostrożnie mieszamy z suchymi składnikami, tak by piana nie straciła swojej puszystości. Wlewamy masę do formy, delikatnie wyrównujemy i wstawiamy na 27 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Sprawdzamy przed wyjęciem, czy patyczek jest suchy. Energicznie wyciągamy biszkopt i studzimy.
Korzystałam z następujących portali:
https://www.facetikuchnia.com.pl/bezglutenowe-nie-znaczy-zdrowe-facet-na-tropie-xv/
https://dziecisawazne.pl/co-to-jest-zywnosc-wysokoprzetworzona/
Brak komentarzy til "Bezglutenowy biszkopt bez cukru"