Bezglutenowy biszkopt bez cukru

Przepisów na bezglutenowy biszkopt znajdziecie w sieci sporo. Wszystko zależy od tego, do czego go potrzebujecie. Bezglutenowy biszkopt do tiramisu – bez cukru i mleka, na mące bezglutenowej, którą samodzielnie przygotujecie w domu, jest dość zwarty, cięższy niż leciutki Biszkopt bez glutenu z mąką ryżową do tortu. W diecie w hashimoto, ale przede wszystkim w zdrowym odżywianiu najważniejsza zasada to nie używać gotowych koncentratów mąki bezglutenowej, a tym samym sztucznych dodatków do żywności, barwników spożywczych i konserwantów w nich zawartych.

Oznaczenie przekreślonego kłoska nie zwalnia nas z czytania etykiet i śledzenia składu żywności bezglutenowej. Zwłaszcza że często bezglutenowe gotowe produkty spożywcze bardziej szkodzą niż glutenowe. Dlaczego? Jako przykład niech posłuży mix czy koncentrat mąki bezglutenowej Balviten lub Schär [za https://www.facetikuchnia.com.pl/bezglutenowe-nie-znaczy-zdrowe-facet-na-tropie-xv/].

Składniki mixu mąki bezglutenowej

Zazwyczaj to: substancje zagęszczające, tj. guma guar i E646, dekstroza, a w najgorszym przypadku glukoza, substancje spulchniające, np. wodorowęglan sodu, emulgatory, regulator kwasowości E575. Do tego w ogromnej ilości mąka kukurydziana, której w diecie w hashimoto trzeba unikać, bo jest GMO, i skrobia pszenna bezglutenowa. No i cóż, że upieczemy z tego domowe ciasto czy chleb? To tak jakbyśmy zjedli baton Snickers.

Najlepiej unikać w ogóle gotowych produktów spożywczych bezglutenowych.

Żywność wysoko przetworzona zawiera:

  • utwardzone tłuszcze roślinne,
  • substancje zagęszczające,
  • substancje stabilizujące,
  • substancje słodzące (cukier, słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy),
  • wzmacniacze smaku (np. glutaminian sodu).

Wafle ryżowe, płatki kukurydziane, czekoladowe płatki rzucane dzieciom na mleko, bezglutenowe ciasta w proszku, ciastka bezglutenowe – ostemplowane etykietkami „bez glutenu, bez mleka, bez laktozy” – więcej wyrządzają nam szkody niż pożytku.

Dlatego w nowy rok wejdźmy uczciwie zrobionym od A do Z tiramisu. Sami robimy mieszankę mąki bezglutenowej, sami pieczemy bezglutenowy biszkopt, przyrządzamy krem bez mleka i serka mascarpone. Satysfakcja i niepowtarzalny smak gwarantowane. Ciasto zgodne z zasadami zdrowego odżywiania? To możliwe przy odrobinie dobrej woli.

Składniki na małą tortownicę o śr. 24 cm:

Domowy mix mąki bezglutenowej:

po 1/4 szklanki mąki z ciemnego ryżu, gryczanej, kukurydzianej ekologicznej i skrobi ziemniaczanej

7 żółtek

4 białka

1/2 szklanki stewii lub ksylitolu

1/3 szklanki domowego mixu mąki bezglutenowej (resztę mieszanki można przechować w papierowej torebce do następnego razu)

1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów

Nierafinowany olej kokosowy do wysmarowania tortownicy

Grubo zmielona mąka gryczana do wysypania tortownicy

Czas przygotowania: ok. 40 minut

 

Wykonanie:

Mieszamy wszystkie sypkie składniki. Tortownicę smarujemy obficie nierafinowanym olejem kokosowym i wysypujemy mąką gryczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy stewię po 1 łyżce, cały czas ubijamy. Piana musi być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca. Dodajemy do niej ostrożnie po żółtku, za każdym razem ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek ubijamy jeszcze 4 minuty. Ostrożnie mieszamy z suchymi składnikami, tak by piana nie straciła swojej puszystości. Wlewamy masę do formy, delikatnie wyrównujemy i wstawiamy na 27 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Sprawdzamy przed wyjęciem, czy patyczek jest suchy. Energicznie wyciągamy biszkopt i studzimy.

 

Korzystałam z następujących portali:

https://www.facetikuchnia.com.pl/bezglutenowe-nie-znaczy-zdrowe-facet-na-tropie-xv/

 

https://dziecisawazne.pl/co-to-jest-zywnosc-wysokoprzetworzona/

Brak komentarzy til "Bezglutenowy biszkopt bez cukru"

    Odpowiedz

    Twój adres email nie będzie opublikowany