Uwielbiam kawior, ale jego podstawową wadą jest cena. Ten zdrowy, uczciwie wyprodukowany kosztuje sporo. W końcu nie codziennie smarujemy sobie pajdę własnego chleba gryczanego delikatesem z ikry bieługi, jesiotra, siewrugi czy nawet siei, sielawy lub łososia. Kawior czarny lub czerwony w przystępnej cenie (czyli ok. 20 zł) ma za to nieprzystępny skład, czyli polepszacze smaku, barwniki i EEE…
Wojtek wpadł jednak na świetny pomysł. Kupił pewnego dnia w zaprzyjaźnionym rybnym soloną ikrę śledzia. Przyrządził ją według własnego prostego, ale jakże genialnego przepisu. I tak od roku jemy tylko swój kawior. Aż trudno uwierzyć, że te maleńkie chrupiące kuleczki mają tyle właściwości odżywczych. Zawierają białko o szczególnie korzystnym dla organizmu ludzkiego składzie aminokwasowym i cenne tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe.Składniki na ok. 6 porcji:
300 g solonej ikry śledzia
garstka listków świeżego tymianku cytrynowego (bez łodyg)
10 łyżek oliwy extra virgin lub oleju lnianego
sól himalajska i świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy
inne zioła (jeśli lubicie), np. świeże oregano lub majeranek
Czas przygotowania: 20 minut i 3–4 godziny (na moczenie ikry)
Wykonanie
Ikrę moczymy w sporym garnku w dużej ilości surowej zimnej wody. Podczas moczenia zmieniajmy wodę co godzinę. Próbujmy co jakiś czas, czy jest już dobra. Mocno wyciskamy w rękach miąższ ikry. Usuwamy grubsze włókna. Wrzucamy go do blendera, wlewamy oliwę, posypujemy aromatycznym świeżym cytrynowym tymiankiem. Miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem. Gotowy kawior wkładamy do małych wyparzonych słoiczków. Konsystencja powinna przypominać gęsty mus.
PORADY PANA BULIONIKA
- Używajcie tylko oliwy extra virgin nierafinowanej, a oleju lnianego tłoczonego na zimno.
- Zostawcie w słoiczkach trochę miejsca, tak by kawior zalać cienką warstwą oliwy lub oleju. To gwarantuje dłuższe przechowywanie, ponieważ tłuszcz blokuje dostęp powietrza.
- Świetnie smakuje z gotowanymi lub sadzonymi jajkami z wolnego chowu lub sam na kromce pysznego bezglutenowego chleba własnego wypieku.
5 komentarzy til "Domowy kawior"
Molinarokew 3 stycznia 2017 (18:01)
http://0daymusic.org
The posts is really unique.
domenasmaku 22 lutego 2017 (13:38)
Thanks. 🙂
AngelaSmets 13 stycznia 2017 (21:54)
You always do the right thing. God Bless you.
Thank you
Juliejuirl 14 stycznia 2017 (06:46)
Good post! I read your blog often and you always post excellent content. I posted this article on Facebook and my followers like it. Thanks for writing this!
domenasmaku 22 lutego 2017 (13:29)
Thanks a lot and thanks for a good word. DS