Domowy kawior

Uwielbiam kawior, ale jego podstawową wadą jest cena. Ten zdrowy, uczciwie wyprodukowany kosztuje sporo. W końcu nie codziennie smarujemy sobie pajdę własnego chleba gryczanego delikatesem z ikry bieługi, jesiotra, siewrugi czy nawet siei, sielawy lub łososia. Kawior czarny lub czerwony w przystępnej cenie (czyli ok. 20 zł) ma za to nieprzystępny skład, czyli polepszacze smaku, barwniki i EEE…

Wojtek wpadł jednak na świetny pomysł. Kupił pewnego dnia w zaprzyjaźnionym rybnym soloną ikrę śledzia. Przyrządził ją według własnego prostego, ale jakże genialnego przepisu. I tak od roku jemy tylko swój kawior. Aż trudno uwierzyć, że te maleńkie chrupiące kuleczki mają tyle właściwości odżywczych. Zawierają białko o szczególnie korzystnym dla organizmu ludzkiego składzie aminokwasowym i cenne tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe.

 Składniki na ok. 6 porcji:

300 g solonej ikry śledzia

garstka listków świeżego tymianku cytrynowego (bez łodyg)

10 łyżek oliwy extra virgin lub oleju lnianego

sól himalajska i świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy

inne zioła (jeśli lubicie), np. świeże oregano lub majeranek

Czas przygotowania: 20 minut i 3–4 godziny (na moczenie ikry)

 

Wykonanie

Ikrę moczymy w sporym garnku w dużej ilości surowej zimnej wody. Podczas moczenia zmieniajmy wodę co godzinę. Próbujmy co jakiś czas, czy jest już dobra. Mocno wyciskamy w rękach miąższ ikry. Usuwamy grubsze włókna. Wrzucamy go do blendera, wlewamy oliwę, posypujemy aromatycznym świeżym cytrynowym tymiankiem. Miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem. Gotowy kawior wkładamy do małych wyparzonych słoiczków. Konsystencja powinna przypominać gęsty mus.

PORADY PANA BULIONIKA

  1. Używajcie tylko oliwy extra virgin nierafinowanej, a oleju lnianego tłoczonego na zimno.
  2. Zostawcie w słoiczkach trochę miejsca, tak by kawior zalać cienką warstwą oliwy lub oleju. To gwarantuje dłuższe przechowywanie, ponieważ tłuszcz blokuje dostęp powietrza.
  3. Świetnie smakuje z gotowanymi lub sadzonymi jajkami z wolnego chowu lub sam na kromce pysznego bezglutenowego chleba własnego wypieku.

5 komentarzy til "Domowy kawior"

  • comment-avatar
    AngelaSmets 13 stycznia 2017 (21:54)

    You always do the right thing. God Bless you.
    Thank you

  • comment-avatar
    Juliejuirl 14 stycznia 2017 (06:46)

    Good post! I read your blog often and you always post excellent content. I posted this article on Facebook and my followers like it. Thanks for writing this!

    • comment-avatar
      domenasmaku 22 lutego 2017 (13:29)

      Thanks a lot and thanks for a good word. DS

  • comment-avatar
    LuisaTeest 15 stycznia 2017 (13:22)

    whoa1h this blog is great i love reading your posts. Keep up the great work! You know, a lot of people are looking around for this information, you can aid them greatly.

Odpowiedz

Twój adres email nie będzie opublikowany