Sałatka śledziowa warstwowa w naszym wydaniu bez laktozy, bez mleka, bez glutenu. Majonez domowej roboty tylko na żółtkach i soku z cytryny, buraczki pieczone w szkle, śledź samodzielnie oprawiany, ziemniaki w mundurkach, jabłka. Tę prostą wigilijną potrawę bez chemii i bez konserwantów mogą jeść osoby z hashimoto.
Dieta w hashimoto eliminuje przede wszystkim gotowe produkty spożywcze, sztuczne dodatki do żywności, słowem żywność wysoko przetworzoną. Najbardziej alergizującą i najgroźniejszą u ludzi z chorobami autoimmunologicznymi, przewlekłym stanem zapalnym w organizmie. Jakie mogą być skutki kupowania i spożywania żywności z chemią, przeczytajcie, kiedy będzie robić świąteczny majonez. Zrobienie go to 10 minut. Nasz organizm na pewno się nam odwdzięczy. Do tego ser wegański, oczywiście, bez laktozy i bez chemii. No i nie gotowe śledzie w słoiku czy gotowe wybielane matijasy, ale samodzielnie oprawiane tusze śledziowe – Kokosowe śledziki.Takie danie z burakami i wieloskładnikowe może być źródłem kłopotów u osób zmagających się z nadwrażliwością jelit, przesiąkliwym jelitem, SIBO, kandydozą, chorobą Leśniowskiego-Crohna.
Składniki na 4 osoby:
Śledź:
2 całe śledzie samodzielnie oprawione i wymoczone
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki soku z cytryny
1 gałązka świeżego rozmarynu, roztartego w moździerzu lub drobno poszatkowanego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 zielona część średniego pora lub mała czerwona cebula
Świeżo zmielony pieprz
lub śledzie przyrządzone wcześniej według przepisu Domeny Smaku Wigilijny śledź z zielonym porem
3 średnie upieczone buraki
2 małe jabłka
3 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach
3 średnie ogórki kiszone
4 jajka
1 pęczek szczypiorku grubego wraz z białymi częściami
1 mały pęczek koperku
skórka otarta z 1 limonki
ok. 300 ml domowego majonezu – Wielkanocny majonez handmade
Ser wegański:
1 opakowanie wędzonego lub białego tofu (ok. 180 g)
3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
Olej kokosowy nierafinowany
Czas przygotowania: ok. 1 godziny + moczenie śledzi przez minimum 3 godziny
Wykonanie:
Tofu rozdrabniamy palcami i przesmażamy z płatkami drożdżowymi na odrobinie oleju kokosowego rafinowanego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Śledzie kroimy w grubszą kostkę, skrapiamy łyżką soku z limonki (albo cytryny) i octem ryżowym, mieszamy z drobno posiekaną zieloną częścią pora, musztardą, olejem, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim. Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok. 1 godziny w zależności od gatunku, czasem gotują się szybciej. Studzimy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Buraki pieczemy w skórce ok. 2 godzin. Zdejmujemy skórkę z przestudzonych, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w ćwierćplasterki (bardzo cienkie). Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na jarzynówce lub kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jajka gotujemy na twardo 7 minut, drobno siekamy na desce. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Śledzie układamy na dnie szklanej dużej salaterki lub szklanego naczynia. Smarujemy 1/3 ilości majonezu. Ziemniaki układamy na warstwie śledzi. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki (ja lubię ze skórką, ale można obrać). Na to jabłka. Znów smarujemy warstwą majonezu. Buraczki. Smarujemy ostatnią część majonezu, którą przykrywamy jajkami. Na wierzchu układamy ser wegański, posypujemy wszystko szczypiorkiem, koperkiem i skórką limonki. Odstawiamy na minimum godzinę, można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
PORADY PANA BULIONIKA
Dokładnie umyte i osuszone buraczki pieczemy w skórce w szklanym żaroodpornym naczyniu pod przykryciem. Można je przed pieczeniem posmarować olejem rzepakowym lub oliwą. Ten sposób unikamy używania w kuchni szkodliwej folii aluminiowej.
Posty powiązane: Wigilijny śledź z zielonym porem, Sałatka śledziowa z kurkumą i żurawiną, Kokosowe śledziki, Targ owocowo-warzywny na Kole
Brak komentarzy til "Śledź pod pierzynką z serem wegańskim"