Buraczana energia

Surowy burak cudownie uzupełnia ferrytynę (czyli zapasy żelaza w organizmie), zwłaszcza u cierpiących na hashimoto, którzy zmagają się z anemią.

Pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek, polepsza skład krwi, likwiduje m.in. choroby układu krążenia, układu pokarmowego, jelita grubego.

 

Składniki na 4 porcje:

6 sporych buraków

sok z 1/2 cytryny lub domowej roboty ocet jabłkowy

5 łyżek oliwy nierafinowanej

sól himalajska i pieprz do smaku

estragon lub świeży tymianek albo szczypta kolendry i cynamonu

Czas przygotowania: ok. 35 minut (w tym 20 minut na usuwanie pestycydów) + noc na macerowanie w lodówce

 

Wykonanie

Wszystkie czynności wykonać tak samo jak w przepisie na marchewkę.

PORADY PANA BULIONIKA

  1. Pamiętajcie, że w przeciwieństwie do marchewki i innych warzyw surowy burak zjedzony od razu po przygotowaniu jest bardzo energetyczny. Sok z niego też musi swoje odstać – minimum 3 godziny.
  2. Chorzy na hashimoto, którym często szkodzi fruktoza i cukier, mają skoki insuliny, uważajcie na buraka. Przygotowujcie go według tych wskazówek.

Brak komentarzy til "Buraczana energia"

    Odpowiedz

    Twój adres email nie będzie opublikowany