Surowy burak cudownie uzupełnia ferrytynę (czyli zapasy żelaza w organizmie), zwłaszcza u cierpiących na hashimoto, którzy zmagają się z anemią.
Pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek, polepsza skład krwi, likwiduje m.in. choroby układu krążenia, układu pokarmowego, jelita grubego.
Składniki na 4 porcje:
6 sporych buraków
sok z 1/2 cytryny lub domowej roboty ocet jabłkowy
5 łyżek oliwy nierafinowanej
sól himalajska i pieprz do smaku
estragon lub świeży tymianek albo szczypta kolendry i cynamonu
Czas przygotowania: ok. 35 minut (w tym 20 minut na usuwanie pestycydów) + noc na macerowanie w lodówce
Wykonanie
Wszystkie czynności wykonać tak samo jak w przepisie na marchewkę.
PORADY PANA BULIONIKA
- Pamiętajcie, że w przeciwieństwie do marchewki i innych warzyw surowy burak zjedzony od razu po przygotowaniu jest bardzo energetyczny. Sok z niego też musi swoje odstać – minimum 3 godziny.
- Chorzy na hashimoto, którym często szkodzi fruktoza i cukier, mają skoki insuliny, uważajcie na buraka. Przygotowujcie go według tych wskazówek.
Brak komentarzy til "Buraczana energia"