Kolorem jej mięso przypomina płatki kokosa lub śnieżnobiałego dorsza. Kiedy zobaczyłam ją w lodówce, natychmiast miałam ochotę coś z niej zrobić. Ale nigdy nie miałam z nią do czynienia. Postanowiłam więc ją lepiej poznać.
Profil niezbyt korzystny, wielkie, złowrogo łypiące oczy, ze swoimi dziesięcioma ramionami jest podobna do krewnej ośmiornicy. Ale teksturą i zwartością mięsa bliżej jej do kalmara. Moim zdaniem smakuje lepiej niż on, ma bardziej słodkie mięso. Wszystkie należą do jednej rodziny głowonogów. Podobno mątwę najtrudniej sprawić, więc odetchnęłam z ulgą, kiedy Wojtek kupił gotowe do obróbki mięso. Trzeba przyznać, że mątwa dobrze sobie radzi w życiu. To prawdziwa kierowniczka zamieszania. W razie zagrożenia wydziela ze zbiorniczka w trzewiach sepię, czyli ciemnobrunatny atrament, tworzy zasłonę dymną i dezorientuje przeciwnika. Fotografia czarno-biała czy rysunek wykonane metodą sepii mają barwnik o identycznym kolorze. Tak jak owoce morza i ryby mątwa to skarbnica wartości odżywczych, minerałów (wapnia, jodu, selenu oraz fluoru), witamin z grupy B, wysokowartościowego białka, żelaza, cynku i magnezu. Jeśli znudzi Wam się ryba czy powszechne już teraz skorupiaki, sięgnijcie po tego ekscentrycznego głowonoga. My postanowiliśmy go przyrządzić w sposób jak najprostszy i wydobywający ciekawy smak.Składniki na 4 porcje:
1 kg mątwy
2–4 łyżeczki drobnych kaparów marynowanych ze słoika lub 8 dużych z łodyżkami
2–3 ząbki czosnku
mały pęczek koperku
3 dymki ze szczypiorkiem
utarty w moździerzu czerwony pieprz (może być kolorowy lub tylko czarny lub zielony)
sól himalajska do smaku
łyżeczka soku z cytryny albo otarta skórka z 1/2 cytryny (cytryna koniecznie wyszorowana i sparzona)
łyżeczka oleju kokosowego
opakowanie ekologicznego makaronu ryżowego spaghetti z czarnego ryżu
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wykonanie
Zacznijcie od ugotowania czarnego makaronu. Tradycyjnie wstawcie w średniej wielkości garnku wodę, ugotujcie go al dente według przepisu na opakowaniu i przelejcie zimną przegotowaną wodą. Paski białego mięsa mątwy można wymoczyć w wodzie z cytryną, jeśli komuś przeszkadza jej intensywny rybny zapach. My jej nie moczymy. Na pewno trzeba nożem zdjąć widoczną i łatwo odchodzącą od mięsa błonkę. Kroimy mątwę na kilkucentymetrowe kwadraty. Każdy z jednej strony nacinamy delikatnie, by powstała krateczka (tak jak przygotowuje się często mięso lub kiełbaskę na grilla). Oprószamy solą i czerwonym oraz czarnym pieprzem. Smarujemy olejem kokosowym i rozgrzewamy grillową żeliwną patelnię (my polecamy naszą nieśmiertelną czerwoną z głębokimi żeberkami firmy Peterhof). Delikatnie grillujemy mątwę po 3, 4 minuty z każdej strony, tak by nacięcia się otworzyły i dość neutralna w smaku mątwa wchłonęła łatwiej aromaty ziół i dodatków. W czasie grillowania wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wrzucamy pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem oraz kapary. Dusimy ok. 5 minut, próbujemy, żeby nie była surowa ani zbyt gumowata. Pod koniec duszenia posypujemy drobno posiekanym koperkiem i doprawiamy sokiem lub skórką z cytryny. Śnieżnobiałe kawałeczki mątwy pięknie się komponują na białym talerzu z czarnym ryżowym spaghetti.
PORADY PANA BULIONIKA
- Czas duszenia mątwy podajemy orientacyjnie. Trzeba koniecznie próbować mięso w trakcie przyrządzania. Zbyt długa obróbka powoduje, że staje się ono gumowate i może przypominać podeszwę.
- Chorym na hashimoto często szkodzi ryż, mnie także. Można więc makaron ryżowy zastąpić dowolną surówką z jednego warzywa (z marchewki, selera, surowego buraka lub pora) lub czerwoną bądź czarną kwinoa.
- Jeśli komuś szkodzi pieprz, bo jest na niego uczulony, niech go unika. Świeży czosnek też można zastąpić łagodniejszym w smaku i zapachu czosnkiem niedźwiedzim.
- Nasz przepis jest tylko propozycją. Możecie skomponować dowolne składniki. Zamiast kaparów dodać np. zielone oliwki. Jednak trzeba czytać skład zalewy kaparów i oliwek. My używamy tych firmy Goya, gdzie mamy tylko kapary, sól i wodę. Bez konserwantów, dodatków smakowych, cukru.
Brak komentarzy til "Mątwa na czarnym spaghetti"