Zielona surówka z liści rzodkiewki i ogórka

Tak jak nie doceniałam do tej pory grzybów, tak tkwiłam w błędnym i niesprawdzonym przekonaniu, że ogórek to sama woda i niewiele soli mineralnych. I rzeczywiście, jak przystało na krewniaka melona i cukinii (wszystkie łącznie z dynią należą do rodziny dyniowatych), ma prawie 97 proc. wody. Podczas upałów wspaniale gasi pragnienie. I działa moczopędnie, dlatego warto włączyć go do sposobu żywienia w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. A do tego nie jest słodki i naprawdę mało kaloryczny.

Jeśli chcecie zrzucić kilogramy, jedzcie właśnie np. świeże ogórki i cukinię (jeżeli nie jesteście na nią uczuleni – mój organizm nie toleruje cukinii w żadnej postaci. Nie robię mu przykrości i jej nie jadam). Te warzywa mają niewielką zawartość skrobi, dlatego możecie ich sporo zjeść zupełnie bezkarnie. Choć są różne szkoły – to najlepiej spożywać je ze skórką. Tam osiedliły się niezliczone ilości życiodajnych przeciwutleniaczy.

Jedyną przykrość może Wam sprawić ten zielony cudotwórca swoją goryczką. Ale jakże potrzebną. Za nią odpowiadają kukurbitacyny, substancje o właściwościach antynowotworowych (przeciwdziałają szczególnie rakowi prostaty i trzustki). Ale na tym nie koniec, bo wspomagają je w walce z rakiem również flawonoidy, luteina i kwas kawowy. Chlorofil w zielonej skórce wyprowadza z organizmu toksyny i nadmiar wody. Jak wszystkie zielone warzywa oferuje minerały, m.in. witaminy C, K, A, B.

Nie przez przypadek proponujemy połączenie tego niskoskrobiowego, niekalorycznego warzywa z energetycznymi węglowodanami, czyli kwinoa (patrz: „Grzybowa kwinoa na zielono”) bądź amarantusem. Możecie naszą sałatkę położyć bez obaw w towarzystwie mięsa lub ryby. Zasadotwórczy ogórek zrównoważy kwasotwórczość białka.

Liście rzodkiewki jeszcze wzmacniają jego działanie i podbijają smak. Nie uświadamiamy sobie, że wyrzucając je, dopuszczamy się zbrodni. Cenimy tylko czerwone części, a tymczasem zielenina ma znacznie więcej wartości odżywczych. Witaminy C jest w niej dwa razy więcej niż w cytrynie, antynowotworowych substancji (glukozynolanów) – także więcej niż np. w brokule. Jak to zielenina silnie odtruwa organizm, reguluje ciśnienie, szczególnie u zmagających się z nadciśnieniem. Żelazo, wapń, fosfor też uzupełni.

Przyrządzenie naszej surówki nie zajmie Wam dużo czasu, za to organizm na pewno Wam się odwdzięczy. Ostre, trochę cierpkie listki rzodkiewkowe z mdłym ogórkiem smakują wyśmienicie. Do tego trochę oczyszczającej siarki ze szczypiorku. To nie przepis na piekielny eliksir, tylko niebiańską surówkę. Hashimotka sprawdziła jej działanie na sobie. Czułam się dobrze. Smacznego.

Składniki na 2 duże porcje:

1 kg świeżych gruntowych ogórków

liście z 2 pęczków rzodkiewki

pęczek szczypiorku (z dymki)

pęczek koperku

sok z 1/2 cytryny

5 łyżek oliwy extra virgin nierafinowanej

sól himalajska i świeżo mielony pieprz do smaku

Czas przygotowania: ok. 20 minut

 

Wykonanie:

Umyte dokładnie ogórki szatkujemy nożem lub na mandolinie na cienkie plasterki lub półplasterki – ze skórką oczywiście. Wrzucamy pokrojone drobno szczypiorek, koperek, liście rzodkiewki. Doprawiamy. Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Mieszamy i gotowe.

PORADY PANA BULIONIKA

Warzywa możemy jeść ze skórką, pod warunkiem jednak, że kupicie warzywa ekologiczne, ze sprawdzonego źródła. Jeśli nie jesteście pewni, czy zawierają pestycydy, czy nie, umyjcie je według naszych wskazówek (patrz: Marchewkowe wspomnienie). Jaki sens ma zjadanie pestycydów i oszukiwanie się, że zdrowo się odżywiamy?

 

Brak komentarzy til "Zielona surówka z liści rzodkiewki i ogórka"

    Odpowiedz

    Twój adres email nie będzie opublikowany